יש לכם כסף לא מדווח? רשות המיסים בעקבותיכם

גדעון פישר

 

יש לכם כסף לא מדווח? רשות המיסים בעקבותיכם

"בעולם הזה לא קיים דבר ודאי, מלבד מוות ומיסים" כך אמר נשיא ארה"ב, בנג'מין פרנקלין, שנחשב בעייני רבים לגדול המדינאים בהיסטוריה האמריקנית. במשפט קצר הצליח פרנקלין לזקק את מהותן של רשויות המס בעולם המערבי, גם 232 שנה לאחר מותו. תשלום מיסים הינו חובה והשאלה היא רק כמה ואיך.

יש עוד אמיתה אחת, שאותה כל אזרח ישראלי, בין אם מתגורר בארץ ובין בחו"ל, חייב לדעת. מדינת ישראל רוצה את כספכם, בגבולותיה. נניח ויש לכם מיליון דולר שרשות המיסים אינה מודעת להם,  למדינה יש מניע שהכסף יהיה כאן, זמין ופעיל, כדי שישתלב בכלכלה הישראלית ויניע אותה קדימה. על מנת לתמרץ אתכם לדווח ולהכשיר את הכסף, לשלם עליו מס, כי כאמור כולם בסופו של דבר משלמים מיסים, ולהימנע מפלילים, המדינה הציעה, כבר בשנת 2005 הליך 'גילוי מרצון', במסגרתו נסללה הדרך לישראלים המבקשים לדווח על מקורות לא ידועים מבעוד מועד. הכוונה הינה לגרום לאזרחים ליזום פנייה מרצונם  ולא להמתין שרשויות המדינה יגלו את הכסף, ממילא. כך, כל עוד עמד האזרח בתנאים המתבקשים, יקבל מעין חסינות מהעמדה לדין. בשנת 2014 שוכללה השיטה ונתינה ההזדמנות לאזרחים גם לדווח בצורה אנונימית ולאחר שיש הסכמה עקרונית ניתן לגלות את שמו.

ברשות המיסים שוקלים לחדש את הליכי 'גילוי מרצון', וכדאי להיערך ולהבין זאת מבעוד מועד.

התוכנית של 'גילוי מרצון' רלבנטית לשני גופים, שמושכים לקצוות שונות, האחד נגד השני. את הגוף הראשון כבר הזכרנו. מדובר ברשות המיסים, שמעוניינת לגבות מס ולשלב אותו באופן זמין לפעילות בישראל. מהצד השני, עומדת הרשות לאיסור הלבנת הון. ארגון -FATF Financial Action Task Force)). זהו כוח משימה בינלאומי, שמטרתו לפתח ולקדם מדיניות למאבק בהלבנת הון ומימון טרור ומטרתו חילוט מוחלט של הכסף, במסגרת חוק איסור הלבנת הון. גוף אחד יכול לתת לאזרחים גזר ואילו הגוף השני נותן מקל או כפי שקראו לזה בעבר, נבוט.

בשנים האחרונות מדינת ישראל חתמה על שני הסכמים, שמהותם גילוי מקורות כספיים בין מדינות. הסכם FTCA נחתם עם רשויות המס האמריקאיות ואילו הסכם CRS נכרת מול חלק מהותי ממדינות העולם. משמעות ההסכמים הינה, כי מדינת ישראל יכולה ורשאית לשתף כל מידע על כסף שקיים בחשבונות בתחומה ובמקביל  לקבל מידע על חשבונות הנמצאים בחו"ל.

אם וכאשר המדינה תשיק שוב את הליך 'גילוי מרצון', יחזור הגזר כאפשרות פיתוי רלבנטית לאזרחים, במקום המצב הנוכחי המכיל סנקציה של מקל בלבד.

קשה לחיות בעולם, כאשר מהותם של שני הסכמים בינלאומיים מונחים על צווארו ורכושו של אדם, וזאת מבלי יכולת חוקית לעשות פעולות על מנת להיחשב כחוזר בתשובה ולהסדיר את סוגיותיו הכלכליות מבלי להיחשף למישור הפלילי. תכנית גילוי מרצון מאפשרת לבעל הממון לדווח על מקורות הכנסה, לשלם עליהם מס כדין, ובכך להבטיח, כי כספו ישמש לפתיחת עסק, מתן פרנסה למשפחתו ולמשפחתם של אחרים ואולי אף תרומה לקהילה הרחבה.  זאת, להבדיל מהמצב כיום, המכיל הרתעה בלבד וסנקציות בהתאם. חשוב לאפשר לאדם להתנהל באופן גלוי ופתוח מול רשויות המס, במקום לפעול ללא הרף להסתרת הממון ולעסוק בעקביות באיתור מחבואים מהרשויות.

בעקבות ההסכמים, שחתמה ישראל, החלו אזרחיה לקבל מעשרות מדינות דרישות לבירור המקום שנחשב בעייני הרשויות ל'מרכז חייהם'. והיד עוד נטויה בעניין זה. בעניין זה, סביר להניח שעוד אלפי אזרחים ישראלים ימצאו עצמם בחקירת מס, שלרוב אינה נעימה כלל וכלל.

מסיבה זו, גם כאשר קיים הליך גילוי מרצון וגם בהיעדרו, אם אתם קשורים לממון שטרם דווח לרשויות,  וברצונכם להימנע מהליך פלילי, עליכם להתייעץ עם מומחה, המכיר את המערכות לעומק ואת המנגנונים המניעים אותן.

משרד עו"ד גדעון פישר ושות' זכה לפני כחצי שנה להצטרפות רון חכם, לאחר שירותו במשך 36 שנה ברשות המיסים וכהונתו כסמנכ"ל בכיר לחקירות, מודיעין, סמים והלבנת הון שהיה אמון על הפרשות הידועות במדינה בתחומים אלה, כולל בענייני מס הכנסה, מכס, מע"מ, סמים והלבנת הון.

בתפקידו האחרון כסמנכ"ל,  לאחר שכיהן כפקיד שומה חקירות במשך כעשור, הוביל וניהל את כל חטיבת החקירות וקבע את גורלן של כל הבקשות לגילוי מרצון שהוגשו בישראל. רון חכם הינו אכן האדם היחיד, שחתם או פסל כל בקשה שכזו.  רון חכם עמד בראש האופרציה וניהל את כל  בקשות גילוי מרצון, למעלה מעשרת אלפים במספר, כאשר לא הודלף ושום בדל מידע, במהלך טיפולו בהליכים אלו, על אף שהפעיל צוותים גדולים בעלי מומחיות רבגונית. פעולותיו ושמירה על פרטי האזרחים הובילו להיענות רבה מצד אזרחים רבים לדווח על מקורות כספם ולבנות אמון בינם לבין רשות המיסים.

מניסיונו הרב כמי שניהל חקירות מס, רון מאשר, כי אין זה דבר פשוט להתנהל מול רשויות המס, וזאת  קל וחומר כאשר באים לדווח על מקורות כסף שלא דווחו. יש צורך להתמודד מול גוף שאמון על גביית רוב תקציב המדינה ויש הכרח להתנהל בשכל ישר ותבונה רבה, תוך שמירה על דיסקרטיות מיטבית.

שותפי המשרד, ובראשם עו"ד דפנה פישר השותפה המנהלת של המשרד, עו"ד יובל קפלינסקי שכיהן כמנהל המחלקה הבינ"ל בפרקליטות המדינה, ועו"ד רם תורן, שמטפלים כיום ביחד עם רון חכם, במקרים מורכבים ורגישים, בעולם המיסים, הן עבור אזרחים בישראל והן עבור תושבי ישראל בחו"ל, מצליחים להביא פתרונות ראויים ויצירתיים, בשיתוף עם רשויות המדינה ורשויות רלבנטיות מעבר לים.