מסתכלים לעתיד בעיניים
עו

מסתכלים לעתיד בעיניים

עו"ד הילה צאירי

זה לא סוד שרובנו בשלב כזה או אחר, נגיע ליום שבו נעזוב את העולם. אבל למרות שזה הדבר הכי וודאי בחיים שלנו, רובנו נוטים להתעלם ממנו. גם ברור לנו למה. אף אחד לא רוצה לחשוב על דבר כל כך עצוב, שרק עצם המחשבה עליו יכולה לגרום לחלקנו ללחלוחית בעין. בגלל שקשה לנו לחשוב על זה, אנחנו מתעלמים מזה, ומקבלים על עצמו את תוחלת החיים שקבעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ובטוחים שאין לנו מה לדאוג עד שנגיע לגיל 80 לפחות. יש עוד הרבה זמן לטפל בהכל. המציאות פחות ורודה. משמעות המילה תוחלת היא ממוצע. ומכאן שחלקנו נהיה מעל הממוצע, וחלקנו מתחת לממוצע.

לצערנו אנחנו לא יודעים איפה אנחנו ביחס לממוצע. ולכן מאד חשוב לתכנן "מה יקרה אם..." או יותר נכון לומר "מה יקרה כש...". נהוג לחשוב שהתכנון שייך רק לאנשים לקראת גיל הפרישה, אך ההפך הוא הנכון! התכנון קריטי עבור משפחות צעירות.

תכנון נכון דורש לבדוק את הביטוחים והזכויות הסוציאליות. חשוב לוודא שליקרים לנו יהיה מספיק רכוש והכנסות שיכלכלו אותם לאחר לכתנו ויוכלו לשמור על אותה רמת חיים לה הם הורגלו. נהוג לחשוב שביטוח החיים שלנו שמכסה את המשכנתא מספיק, אבל במקרה פטירה חו"ח, הביטוח של המשכנתא יכסה רק את המשכנתא, הוא לא ידאג להכנסה נוספת כנגד ההכנסה שנגרעה מהמשפחה.

תכנון נכון מצריך מאיתנו לבדוק את הנכסים הדיגיטליים שלנו. נכס דיגיטלי הוא (כמעט) כל מקום שבו אנחנו צריכים שם משתמש וסיסמא להיכנס אליו, קל וחומר נכסים בהם יש כספים (כמו חשבון paypal) או נכסים שאוצרים בתוכם תמונות ומידע סנטימנטלי חשוב (כמו פייסבוק או עננים למיניהם). האם בדקתם פעם מה יקרה לנכסים האלה אם לפתע לא תהיו כאן. הם בדקתם למי יש גישה לנכסים האלה, אם בכלל?

לבעלי העסקים שביננו, תכנון נכון מצריך מאיתנו לבדוק מה יקרה אם חו"ח השותף שלנו יילך לעולמו? האם עליכם לשלם לאלמנה ולילדים כנגד הזכויות שלו בחברה, ואם כן – האם יש בידי החברה את הסכום הזה? ומה במקרה בו האלמנה תרצה להיכנס בנעליו של בעלה המנוח ולנהל עימכם את העסק ביחד...

תכנון נכון מצריך לבדוק את האפשרות של חלוקת הנכסים (או לפחות חלקם) עוד בחייכם, דרך הסכמי מתנה, הסכמי נאמנות וכיוצ"ב. לעיתים יכולים להיות לכך שיקולים של חסכון במס, לעיתים יכולים להיות לכך שיקולים הומניים יותר – לראות את הילדים נהנים מהמתנות כבר עכשיו. גם מהלכים כאלה צריכים להיות מתוכננים בקפידה תוך הגנה מירבית על הנכסים שאנו מבקשים להעביר.

וכן, תכנון נכון מצריך גם עריכת צוואה שבה ישקלו כל השיקולים והאפשרויות שעלולות לקרות.

תכנון נכסי המשפחה הוא נושא מורכב שדורש מחשבה, תכנון ואסטרטגיה – ויפה שעה אחת קודם.

משרדנו מזמין אתכם, לקוחות וחברות שמעוניינים ורוצים לדעת יותר, לקבל מאיתנו כשי, את הרצאתה של עו"ד הילה צאירי, מנהלת מחלקת דיני המשפחה ומומחית בנושא תכנון נכסי המשפחה.