מה עליך לעשות כאשר מבקר המדינה "קופץ לביקור"?
עו

מה עליך לעשות כאשר מבקר המדינה "קופץ לביקור"?

עו"ד נעמה זר כבוד

הרגע הזה בו צוות מיוחד של מבקר המדינה דופק בדלת... (חלילה) – מה עושים?
מוזמנים להקליק לטור פרי עטה של עוה"ד נעמה זר-כבוד, ראש תחום ביקורת במשרד גדעון פישר ושות' – על הכנה והתנהלות נכונה במקרה בו מבקר המדינה 'קופץ לבקר' אצלכם בחברה.

לא פעם מנהלים ברשויות ובחברות ממשלתיות מוצאים את עצמם תחת ביקורת של מוסד מבקר המדינה.  בשנים האחרונות פורסמו עשרות דוחות של המבקר כנגד גופים כמו קק"ל, רשות החמל, נת"ע, מכון התקנים, עמידר ובהם הואשמו מנהלים בכך שהתרשלו בתפקידם ובמקרים קיצוניים, אף פוטרו בעקבות המלצות המבקר. במסגרת הבדיקות, המבקר מזמן אליו את הגורמים הרלוונטיים ועורך תשאולים ארוכים על מנת להבין את היקף הפרשיות והאם הליקויים הינם בתחום המנהלי או הפלילי. המבקר לוקח מסמכים, מחשבים ומזמן את המנהלים למשרדו. חשוב לדעת כמה דברים כאשר מתקבלת פניה מטעם המבקר ובטרם משיבים  כדאי להבין מהי משמעות העניין.

כיום לדוחות מבקר המדינה מעמד חשוב בהתנהלות המדינה וקיימת חשיבות עליונה לאופן הצגת הדברים בדו"ח. כמו כן בעידן האינטרנט בו המידע נגיש לכל, ובלחיצה אחת על ה"גוגל" המידע מופיע במלואו יש לנקוט משנה זהירות בכל הקשור לתוכן הדו"ח. ועל כן מבוקרים, אשר מבינים את העידן החדש בו אנו מצויים, מציבים סוללת עורכי דין שיגיבו בשמם לדו"ח, יהיו בקיאים בכל הניואנסים, על כל המשתמע מכך. משרדנו, המתמחה בתחום, מלווה גופים מבוקרים רבים מול משרד מבקר המדינה.

על גוף מבוקר או מי מטעמו לשתף פעולה באופן מלא, לרבות ביחס למסירת מלוא הנתונים המבוקשים ובכלל זאת מסירת המסמכים שמבקר המדינה ביקש. יחד עם זאת, החוק אינו מקנה סמכות מפורשת או משתמעת למבקר המדינה להיכנס באופן חופשי ובלתי מוגבל למאגרי המחשוב של המבוקר או מי מטעמו. משילוב האמור וכן מהיבטים הקשורים לשמירה על פרטיות העובדים הרלוונטיים עולה, כי על המבקר לדרוש מסמכים שהוא רוצה לקבל. המבקר אינו רשאי לדרוש להיכנס לכל מאגרי המידע של גוף ולחפש מה היה רוצה לקבל. עליו למקד את דרישתו למסמכים, להסברים וכו'.

תיקון לחוק מבקר המדינה בשנת 2000 הטיל חובה על גוף מבוקר להראות מה עשה כדי לתקן הליקויים.

אם הרשות המבוקרת בוחרת שלא לתקן את הליקויים, עליה למסור דין וחשבון המסביר זאת. כמו כן החוק מחייב כל גוף מנהלי להקים צוות מעקב, שתפקידו לעקוב אחר ממצאי הביקורת ולדווח ולנמק מה נעשה עם הדו"ח. על אף שלכאורה דו"חות המבקר אינם מחייבים את הרשות המבוקרת, היא אינה רשאית להתעלם מהם. מבחינת עילות הפסלות של המשפט המנהלי, התעלמות כזאת מהווה פעולה בלתי סבירה באופן קיצוני. האמור גרם לשינוי מהותי בהתנהלותם של גופים ביחס לדוחות מבקר המדינה. אם בעבר הדוחות העלו אבק כיום על המנכ"לים ונושאי המשרה לוודא הטמעתם בארגון, על מנת למנוע הביקורת בדו"ח הבא.