זימון בורר למתן עדות בפני בית המשפט - אימתי

זימון בורר למתן עדות בפני בית המשפט - אימתי

כידוע, זימון בורר לעדות בפני בית המשפט יעשה רק במקרים חריגים, וזאת בכדי לשמר על כבודו של מוסד הבוררות וכבודו של הבורר, המהווה מוסד "מעין שיפוטי".

לאחרונה פעל בית המשפט לענייני משפחה בירושלים על פי החריג, תוך שהוא מציג את הצד השני של "כבוד הבורר", הלא הוא, חובתו של הבורר לנהוג כלפי בית המשפט במידת הכבוד הנדרשת ולציית להחלטותיו.

על רקע זה, זימן בית המשפט את הבורר להעיד בפניו, תוך שהוא מונה בין שיקוליו את העניינים הבאים:

התעלמות הבורר מהחלטות שיפוטיות (שקראו לבורר מספר פעמים להגיש את עמדתו לבית המשפט).

קיומן של טענות המצריכות בירור עובדתי.

נסיבות בהן עולה חשש לקנוניה, הונאה או משוא פנים (הבורר דרש מאחד הצדדים להפקיד בידיו סך 100,000 דולר על חשבון "פשרה בין הצדדים").

חובתו של בית המשפט לגילוי האמת ולעשיית צדק, הכוללת גילוי וחשיפה של כל המידע והמסמכים הרלבנטיים למחלוקת (הבורר שמר אצלו מסמכים מתיק הבוררות וסרב להעבירם לצדדים).

החלטה חריגה זו של בית המשפט לענייני משפחה בירושלים, ניתנה על רקע חריג נוסף בנוף של דיני הבוררות, והוא קבלת החלטות בענייני בוררות, שלא בפני בית המשפט המוסמך, הוא בית המשפט המחוזי.

במקרה זה, דובר בבני זוג בהליכי גירושין, שהעבירו את ההכרעה במחלוקות הכלכליות בניהם אל בורר שרעי, שיפסוק על פי הדין המוסלמי. התיק עבר בין מספר בוררים, עד שהתגלגל אל בורר ספציפי שהגיע להכרעה ונתן פסק בוררות, שהוגש לאישור, והועמד להתנגדות בפני בית המשפט המחוזי.

בבית המשפט המחוזי, הגיעו הצדדים להסכמה דיונית חריגה ונדירה, להקניית סמכות עניינית לדיון בבקשה לאישור פסק הבוררות, בבית המשפט לענייני משפחה.

בית המשפט לענייני משפחה, ששמע את טענות הצדדים, הגיע אל התוצאה החריגה, שלצורך הכרעה בבקשת אישור פסק הבוררות ובבקשת ביטולו, יש לזמן את הבורר להשמיע בפועל את עדותו בפני בית המשפט.

לפרטים נוספים ראו החלטת בית המשפט לענייני משפחה בירושלים בהליך ת"ב (י-ם) 21081-05-15 ט.ח.ח נ' ל.ח (פורסם בנבו 15.10.2018)